Feliratkozom a hírlevélre
név:
e-mail:
Hírek | Koncertek | Kiadványaink | Ars poetica | Kapcsolat | Kosár |
Chalaban - Hashish freee
2009.


2205 HUF + ÁFA = 2800.35 HUF
db

"Ha ők berúgnak, minket miért zaklatnak?. A Szent Beszédben: a pokol tüzelőfája a kétarcúság.." (Hashish freee)

 Ironikus, a világ aktuális kérdéseire reflektál és hagyománytisztelő – ezek a legfőbb jegyei a Chalaban zenekar Hashis Freee című harmadik albumának. A bemutató koncertet a megjelenés napján, 2009. november 3-án a Művészetek Palotájának Fesztivál Színházában tartották a lemezen közreműködő vendégekkel. A most elkészült anyag a csapat világzenei porondon eltöltött tíz évének összegzése, amelyen a lírai nyelv kritikai beszédmóddal ötvöződik. Az esten fellépett továbbá a B’net Marrakesh, a marrakeshi asszonykórus.

 A Chalaban híven követi a tőle eddig is megszokott tradicionális zenei hagyományokat, emellett szövegeivel élesen fogalmaz meg társadalmi-politikai kérdéseket. Szembemegy az intézményesített rendszerekkel, hogy leleplezze a nyugati szemlélettel Marokkóról kialakított képet. Célja inkább kérdések feltevése mintsem válaszok felmutatása, de mindezt nem provokatív módon. Nem kerüli el azonban a tabukat. Az aktuális problémák megfogalmazása pedig segít ráirányítani a figyelmet olyan egyetemes kérésekre, mint a rasszizmus, a társadalmi egyenlőtlenségek valamint az oktatási rendszer hiányosságai.

 A Hashish Freee a dél-marokkói Gnawa és a Hassani hangzásvilágából merít zenei és tematikai inspirációt, amit más kultúrák modern és népzenei dallamaival dolgoz fel. Az új korong a jazz és a világzene inspiratív ötvözete, amelyet Dresh Mihály szaxofonista és David Yengibarjan örmény harmonikás közreműködésével rögzítettek. A hangszerek között az ütősök dominálnak, a nyugati zenét a szaxofon, a gitár és a basszusgitár képviseli.

A zenekar az elmúlt tíz évben megragadta közönségét egyedi stílusával, amely kezdetekben a spirituális valamint meditatív, majd az ütemesebb trance zene felé fordult, megőrizve eredeti ösztönösségét. Az alkotók számára ez egyszerre jeleníti meg az élet egyszerű szépségét, és a benne rejlő bonyolultságot.

 Fennállása óta a Chalaban zenekar az afro-arab zene első számú képviselőjévé vált Közép- és Kelet-Európában. Gyakori vendége a környező országok zenei rendezvényeinek, és két nagyszabású koncertet is adott már marokkói fesztiválokon: a casablancai Rawafiden és az agadiri Timitaron.

 A koncerteken rendszeresen részt vesznek vendégzenészek, akik eltérő stílusukkal színesítik a számos hagyományos marokkói stílust játszó, ám más területek felé is rendkívül nyitott együttes produkcióit.

 Az együttes tagjai:

Saïd Tichiti: ének, lant, ütőhangszerek, Guembri

Kovács Bálint: gitár

Bong: basszus gitár

Khalid Moutahir: ének, ütőhangszerek

Jelasity Péter: szaxofon

Vázsonyi János: szoprán szaxofon, fuvola

Abdulaziz Gob: Djambé és Tam

Lázár Tibor: dob

További közreműködők:

 

Dresh Mihály, David Yengibarian, Kamal Boudraf, Younes Elkarrat


Belehallgatás / letöltés
A zenekar honlapja
Videók egy helyen

«vissza