Feliratkozom a hírlevélre
név:
e-mail:
Hírek | Koncertek | Kiadványaink | Ars poetica | Kapcsolat | Kosár |
Tariqa - Gnawa: Carpathian touch
2011.


2205 HUF + ÁFA = 2800.35 HUF
db

Tariqa (Marokkó – Magyarország)

A marokkói Said Tichiti volt az első, aki a gnawa zenét Magyarországon bemutatta és zenei körökben ismertté tette Chalaban nevű zenekarán keresztül. A gnawa, szülőhelyén, Marokkóban a rabszolgák és leszármazottaik kultúrájának a része, és szorosan kapcsolódik a gyógyító transz-szertartásokhoz. Ezt az ősi szakrális transz-zenei formát nevezte William Burroughs „a világ legrégebbi, 4000 éves rock’n’roll-jának”. A Gnawa olyan varázslatos ritmusképleteken alapul, melyek egyszerre változatlanok és folyamatosan változók. Bár az alap ritmus változatlan, a folyamatosan változó hangsúlyok mindig új lüktetést adnak az improvizációk alatt lassan, de folyamatosan gyorsuló, fokozódó zenének. Ennek az egyedülálló és gazdag ritmikának köszönhetően a gnawa több jelentős rock és jazz zenészre volt hatással világszerte (pl. a Rolling Stones, Led Zeppelin, Jimi Hendrix, Santana, Ornette Coleman, Pharoah Sanders, vagy Archie Shepp).

 Said Tichiti, aki 10 éve van jelen a hazai világzenei életben, a jazz és a magyar népzene zene jól ismert és kiemelkedően kreatív zenészeivel dolgozik együtt: Dresch Mihály, Kovács Ferenc és Halmos András.

Az együttes ritmusszekciója igen jó ismerője a gnawa zenének: Said Tichiti szülőföldjéről „hozta magával” e tudást, Halmos András pedig Hamid Drake (amerikai jazz dobos) tanácsára és rendszeres útmutatása alapján tanulmányozta a műfajt éveken át. A zenekar - élve a zene szabadságával – saját módján formálja koncertről koncertre a zenei anyagot, és sikeresen teremti meg a gnawa-ra jellemző erős érzelmi hatást.

További tudnivalók a gnawákról:

A marokkói gnawák az arab birodalom rabszolgáinak és szolgáinak a leszármazottai, akik a tizenkettedik századtól kezdve kerültek Északnyugat-Afrikába. Miután áttértek az iszlám hitre, hamarosan erős testvériséget alkottak, valamint olyan szellemidézést és transztáncokat felvonultató rituálékat gyakoroltak, melyek Afrika Szaharától délre eső területein mindenhol előfordulnak Szenegáltól Etiópiáig. A lila de derdebának nevezett éjszakai szertartásaik során egyedülálló zenei stílust alakítottak ki, melynek részét alkotják a hagyományos afrikai hatások és hiedelmek, valamint a közép-ázsiai iszlám sámánizmus szellemidézése. A gnawák hosszú időn keresztül kirekesztett csoportot alkottak boszorkányságnak tartott szokásaik folytán, majd lassanként beolvadtak a társadalomba, és zenéjüket ünnepek alkalmával vallásos esteken vagy piacokon játsszák.A zenekar tagjai:

Said Tichiti: ének, guembri

Dresch Mihály: tenor és szoprán szaxofon, furulya

Kovács Ferenc: hegedű, trombita, ének

Halmos András: dob 

Vendég:

Lukács Miklós - cimbalom


Belehallgatás / letöltés
Videók egy helyen

«vissza